Haal positieve kracht uit Blue Monday

Vandaag is het Blue Monday. Deze dag wordt ook wel de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. Maar is dat ook zo? Wij helpen u het positieve te halen uit deze zogenaamde deprimerende dag.

blue monday

Wat is Blue Monday?

De gezellige feestdagen zijn voorbij. De feestverlichting is weg. Al worden de dagen langzamerhand langer, het blijft lang donker en koud. De zomer lijkt nog zover weg te zijn. Wellicht was u het nieuwe jaar vol goede moed begonnen. U had voornemens die achteraf toch moeilijk zijn te realiseren. Het volhouden van die voornemens valt tegen. U voelt zich teleurgesteld. Met deze gedachten riep de Britse psycholoog Cliff Arnall Blue Monday in het leven. Waarom dan maandag? Omdat maandag voor de meeste mensen de eerste werkdag van de week is.

Don’t worry, be happy

Blue Monday is maar een dag. Deprimerend of niet, ga niet bij de pakken neerzitten. Zijn uw goede voornemens niet gelukt? Stel ze dan bij! Misschien was het gewoonweg niet haalbaar. Wees reëel en werk stap voor stap naar uw doel. Dan heeft u zeker baat. Dus pak dat vel papier en schrijf op hoe u uw voornemen(s) succesvol gaat aanpakken.

quote-voornemens-blauwe-bloem

Zoek het licht op

Veel licht overdag houdt uw biologische klok scherp en stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine. Nu tijdens deze donkere dagen is blootstelling aan veel (dag)licht extra belangrijk. Begin uw dag daarom met een wandeling of ga in de pauze op uw werk een rondje lopen. Voorkom dat u de hele dag binnen zit. Lekker warm binnen zitten te netflixen met een kopje thee erbij klinkt verleidelijk. Te veel binnen zitten kan echter voor somberheid zorgen. Voorkom dit! Ga lekker wandelen, ook al is het buiten zo koud. Zorg voor ontspanning. Maak uw hoofd leeg. Na een frisse wandeling smaakt dat kopje thee nog beter.

Beweging en natuurlijk daglicht bevorderen uw humeur en zijn goed voor uw gezondheid. Daarnaast stimuleert dit ook de kwaliteit van slapen. Dus kom van die bank af en zoek het daglicht op.

Verwen uzelf

Blue Monday of niet, verwen uzelf eens vandaag. Voelt u zich schuldig dat uw voornemens van dit jaar niet zijn gelukt? Niet doen. Vandaag maakt u een stappenplan om ervoor te zorgen dat u uw doel stap voor stap gaat realiseren. Positief blijven! Het jaar is nog maar net begonnen. En verder gaat u vandaag een verwenmoment inlassen. Trakteer uzelf op een heerlijk stukje chocolade, een warm bad, een gezichtsmasker, ga uit eten of luister naar uw favoriete muziek en doe even niets anders. Dergelijke verwenmomenten zijn belangrijk bij het realiseren van uw voornemens. Dus verwen uzelf niet alleen vandaag, maar elke keer als u een stapje dichterbij uw doel bent.

Happy Blue Monday