FODMAP-dieet nu ook bij MiCare!

Het FODMAP-arme dieet is een dieet dat diëtisten toepassen bij mensen met o.a. het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Gezonde leefstijladviezen geven bij mensen met dergelijke klachten niet altijd voldoende verbetering. Met het FODMAP-dieet wil MiCare graag bijdragen aan klachtenvermindering en hiermee de kwaliteit van leven verbeteren.

Wat is FODMAP?

FODMEen fodmap-arm product: de courgetteAP is een afkorting waarbij elke letter staat voor een groep koolhydraten: Fermenteerbare Oligo-, Di-, Mono-sacchariden en Polyolen. Uit onderzoek is gebleken dat deze koolhydraten voor klachten kunnen zorgen.

In het kort komt het er op neer dat deze groepen koolhydraten niet goed in de darm bij mensen met bijvoorbeeld PDS worden opgenomen en daardoor in de darm voor problemen zorgen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in lucht, obstipatie, diarree, etc.

Wat houdt het FODMAP-arme dieet in?

Het FODMAP-arme dieet is geen makkelijk dieet. Met dit dieet kunnen klachten verminderen of verdwijnen en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen u goed en minder goed kan verdragen. Dat onderzoeken doet u samen met een diëtist door middel van een eliminatie – herintroductiedieet. Dit betekent dat aan het begin van het dieet zoveel mogelijk FODMAP’s voor bepaalde tijd uit uw dagelijkse voeding worden gehaald (eliminatie). Vervolgens worden de FODMAP’s één voor één weer toegevoegd aan uw dagelijkse voeding (herintroductie). Blijven uw klachten weg, dan kunt u deze FODMAP’s in uw dagelijkse voeding gebruiken. Komen uw klachten terug, dan is duidelijk wat de boosdoener is. Uw diëtist begeleidt u hierbij. U ontvangt een op uw situatie afgestemd advies.

Voor wie is het FODMAP-dieet geschikt?

Het FODMAP dieet is geschikt voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, opgeblazen buik, pijn in de onderbuik, diarree of juist obstipatie. Ook voor mensen met het prikkelbare darm syndroom is dit dieet geschikt. Of wanneer coeliakie of voedselallergie is uitgesloten door een arts, maar u nog steeds maag- en darmklachten heeft. Heeft u alle gezonde leefstijladviezen al geprobeerd, maar de klachten blijven? Ook dan is het FODMAP-dieet iets voor u.

Ga niet zelf experimenteren met het FODMAP dieet. Het FODMAP dieet is geen afvaldieet, geen hype of een dieet wat u voor de lol doet. Een diëtist weet precies waar en hoeveel fructose, lactose, fructanen, galactanen en poloyolen in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Puzzel daarom niet zelf, maar vraag een gespecialiseerd FODMAP-diëtist.

Het succes van het FODMAP-dieet

Het is weteNoten (amandelen) zijn geschikt voor het fodmap-dieetnschappelijk bewezen dat bij het FODMAP-dieet de klachten bij maar liefst 75{9e1ae90a92dfe0e64a516f515339f1df9a37d7cf9b62d04062b0c0559607cbf2} van PSD-cliënten afnemen of zelfs verdwijnen. Het FODMAP dieet heeft effect als het ook strikt wordt gevolgd. Echter, een dieet is nooit een wondermiddel voor iedereen. Elk lichaam is namelijk anders. Hoewel veel mensen met het prikkelbare darm syndroom een verbetering van hun gezondheid met dit dieet ervaren, zullen er ook mensen zijn die weinig tot geef effect ondervinden. Factoren, zoals stress of de leefsituatie, kunnen hierin een belangrijk rol spelen. Om deze reden raden we dan ook aan om dit dieet onder begeleiding van een gespecialiseerd FODMAP- diëtist te doen.

Gespecialiseerd FODMAP-diëtist bij MiCare

Sinds kort is onze diëtist geschoold tot gespecialiseerd FODMAP-diëtist. Dit betekent dat zij u kan adviseren en begeleiden bij het FODMAP-dieet. Zij helpt u met de praktische uitvoering van het dieet. Zij kijkt naar welke voedingsmiddelen u goed en minder goed kunt verdragen. Als ervaren diëtist voorkomt zij dat u ongewilde dieetfouten maakt. Onze diëtist is gespecialiseerd in o.a. de begeleiding bij spijsverteringsklachten, prikkelbare darm syndroom (PDS) en het FODMAP-dieet.

Heeft u maag- darmklachten en wilt u deze goed en effectief aanpakken? Overweeg dan het FODMAP-dieet. Onze diëtist begeleidt u graag.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via 045 – 785 14 80 of stuur een e-mail naar info@micare-health.nl. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van uw huisarts. Echter, sommige zorgverzekeraars, waaronder CZ, vergoeden dieetbehandelingen alleen met een verwijzing. Vanuit de basisverzekering krijgt u jaarlijks de eerste drie behandeluren vergoed. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan heeft u mogelijk recht op meer uren diëtetiek.