GGZ-behandelingen: Fysiek alsook Online

Bij MiCare GGZ is het mogelijk om een behandeling voor psychische klachten op locatie, online of deels fysiek en deels online te krijgen. Dit betekent dat u niet meer noodzakelijk naar onze locatie in Heerlen hoeft te komen. U kunt uw therapie vanaf nu ook volledig of deels vanuit uw woonkamer volgen.

Sinds maart voert MiCare GGZ online behandelingen uit. In de laatste maanden zijn de online behandelingen langzaam aan weer teruggebracht naar behandelingen op locatie. Vanaf nu biedt MiCare GGZ cliënten meerdere opties. Zo kunt u een fysieke of online behandeling ontvangen alsook een mix hiervan. Om deze mogelijkheden te kunnen bieden, en om het toenemende aantal cliënten met psychische klachten zo snel mogelijk te kunnen helpen, is het team van MiCare GGZ verder uitgebreid met een aantal bekwame GZ-psychologen en basispsychologen. Alle psychologen zijn in staat om zowel fysieke alsook online behandelingen te geven.

Hoe ziet een online behandeling eruit?

Zoals bij een fysieke behandeling heeft u bij een online behandeling ook regelmatig contact met uw behandelaar. In plaats van fysiek op locatie vinden de gesprekken plaats via beeldbellen – ook wel videobellen genoemd. We gebruiken hiervoor een beveiligde omgeving waarop u via uw pc, laptop, tablet of uw smartphone kunt inloggen.

Voordat u start met de behandeling heeft u een digitaal intakegesprek met een (GZ-)psycholoog. Tijdens dit gesprek brengt de psycholoog uw klachten zo goed mogelijk in kaart. Vervolgens wordt een diagnose gesteld en wordt een behandelplan opgesteld. Daarnaast stelt u samen met de psycholoog doelen op waaraan u wilt werken. Nadat de diagnose en het behandelplan met u is besproken en na uw akkoord, start u met uw online behandeling.

Afhankelijk van uw klachten is het mogelijk dat u voor het behandeltraject een andere behandelaar krijgt toegewezen dan de psycholoog met wie u het intakegesprek heeft gehad. Tijdens het behandeltraject heeft u doorgaans contact met dezelfde behandelaar.

Bij een online behandeling worden dezelfde methoden, systemen en therapieën toegepast als bij fysieke behandelingen. Daarnaast ontvangt u opdrachten/huiswerk waarmee u in uw eigen tijd aan de slag kunt. Deze opdrachten zet uw behandelaar klaar in het klantenportaal van Asterisque en bespreekt u tijdens de videogesprekken. Voorbeelden van opdrachten zijn gedachtenschema’s, activiteitenregistraties, stemmingschecks, schrijfopdrachten, bewustwordingsoefeningen en ontspanningstechnieken.

Voor wie is een online behandeling geschikt?

Een online behandeling van MiCare GGZ is geschikt voor behandelingen in de Basis alsook de Gespecialiseerde GGZ. Klachten als angst, depressie en traumaverwerking kunnen online effectief worden behandeld. Uw behandelaar zal steeds inschatten in hoeverre een online behandeling past bij het behandelen van uw klachten en uw behoeften. Sommige behandelvormen, zoals neurofeedback, zijn namelijk minder geschikt om via beeldbellen te doen.

Het voordeel van een online behandeling is dat u geen reistijd heeft. Daarnaast kunt u op elke gewenste locatie met een goede internetverbinding de behandeling volgen. Een computer of smartphone met goede internetverbinding is hierbij wel een must.

Online behandeling
Afbeelding: Freepik

Wachttijd

Wij streven naar zo kort mogelijke wachttijden. Op dit moment zijn de wachttijden voor de generalistische basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ als volgt:

Generalistische Basis GGZ
Aanmeldwachttijd: 1 week
Behandelwachttijd: 3 weken

Gespecialiseerde GGZ

Angstklachten
Aanmeldwachttijd: 1 week
Behandelwachttijd: 3 weken

Depressie
Aanmeldwachttijd: 1 week
Behandelwachttijd: 3 weken

Persoonlijkheidsproblemen
Aanmeldwachttijd: 1 week
Behandelwachttijd: 3 weken

Somatoforme klachten
Aanmeldwachttijd: 1 week
Behandelwachttijd: 3 weken

Overige klachten
Aanmeldwachttijd: 1 week
Behandelwachttijd: 3 weken

Deze wachttijden zijn van toepassing op zowel de fysieke als de online behandelingen. Eenmaal per maand worden de wachttijden aangepast. Bekijk onze pagina voor de actuele wachttijden.

Vergoeding

Online behandelingen voor psychische klachten worden door zorgverzekeraars vergoed. Een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist is hierbij noodzakelijk.

Een online behandeling iets voor u?

Gedurende de lockdown is MiCare GGZ volledig overgegaan op online behandelingen. De resultaten hiervan zijn positief en ook cliënten zijn tevreden hierover. Fysieke alsook online behandelingen voor psychische klachten blijken beide effectief te zijn.

Twijfelt u of een online behandeling bij u past? Natuurlijk kunt u altijd bij ons terecht voor fysieke behandelingen of voor een mix van beide. Wilt u meer informatie over onze behandelingen, neem dan contact met ons op via 045 – 785 14 80 of via info@micare-health.nl.