Angststoornis
Angststoornis
Angststoornissen zijn er in verschillende vormen. Het is mogelijk dat u last hebt van meer dan een angststoornis. Hierdoor is maatwerk bij een angststoornis van belang. Bij MiCare laten we uw behandeling zoveel mogelijk aansluiten op uw persoonlijke situatie. De behandeling van een angststoornis bestaat voornamelijk uit individuele gesprekken, huiswerkopdrachten en soms medicatie. Bij angststoornissen passen wij meestal Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Acceptance Commitment Therapie (ACT) toe. Uw psycholoog praat met u over uw klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin u die angst voelt en de gedachten die u daarbij heeft. Aan de hand van oefeningen leert u nieuwe vaardigheden om uw angst(en) te overwinnen.
Bij een angststoornis is er sprake van angst zonder dat er echt gevaar dreigt. U kunt last hebben van hartkloppingen, transpireren, misselijkheid
of een benauwd gevoel. Ook kunt u veel piekeren of slaapproblemen, concentratie- of geheugenproblemen ervaren. Het kan ook zijn dat u zich
voortdurend gespannen voelt. Uw angst kan uw leven volledig beheersen, zodanig dat u bepaalde situaties gaat vermijden. Zo kunt u ineens bang
zijn om naar een supermarkt te gaan, om de lift of het openbaar vervoer te nemen of gaat u sociale situaties vermijden. De angst belemmert u in uw dagelijks functioneren. Door het vermijden van sociale situaties krijgt u een steeds beperkter sociaal leven.
Paniekstoornis: Bij een paniekstoornis heeft u regelmatig last van paniekaanvallen. Dit zijn intense angstaanvallen waarbij u hartkloppingen kunt ervaren alsook last kunt hebben van zweten, trillen of een benauwd of misselijk gevoel.
Agorafobie: Bij agorafobie ofwel pleinvrees heeft u angst voor plekken buitenshuis. Zo durft u bijvoorbeeld niet naar de supermarkt te gaan of gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Gegeneraliseerde angststoornis (GAS): Een gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel een piekerstoornis genoemd. U bent voortdurend bezorgd over dagelijkse zaken, zoals uw financiën, uw gezondheid alsook die van uw familie of uw prestaties op het werk. U heeft hierbij het gevoel geen controle meer te hebben over uw zorgen.
Sociale angststoornis: Bij een sociale angststoornis heeft u voortdurend angst voor wat anderen van u vinden. Hierdoor vermijdt u bepaalde sociale situaties, zoals feestjes of vergaderingen.
Dwangstoornis: Een dwangstoornis wordt ook wel een obsessieve-compulsieve stoornis genoemd. Kenmerkend van deze stoornis zijn de steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Smetvrees of het steeds moeten controleren of u de deur heeft afgesloten, zijn voorbeelden van een dwangstoornis.
Angststoornissen zijn er in verschillende vormen. Het is mogelijk dat u last hebt van meer dan een angststoornis. Hierdoor is maatwerk bij een
angststoornis van belang. Bij MiCare laten we uw behandeling zoveel mogelijk aansluiten op uw persoonlijke situatie. De behandeling van een angststoornis bestaat voornamelijk uit individuele gesprekken, huiswerkopdrachten en soms medicatie. Bij angststoornissen passen wij meestal cognitieve gedragstherapie (CGT) toe. Uw psycholoog praat met u over uw klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin u die angst voelt en de gedachten die u daarbij heeft. Aan de hand van oefeningen leert u nieuwe vaardigheden om uw angst(en) te overwinnen.
Soms is er naast een angststoornis sprake van een bijkomende aandoening. Dit wordt comorbiditeit genoemd. Een angststoornis gaat vaak samen met andere aandoeningen, zoals een depressie. Bij MiCare passen wij onze behandeling hierop aan.
Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor de vergoeding vanuit de basiszorgverzekering heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven.