PTSS (Posttraumtische Stressstoornis)

PTSS (Posttraumtische Stressstoornis)

Een schokkende gebeurtenis kan uw dagelijks leven sterk beïnvloeden. U kunt meer gespannen zijn, last hebben van nachtmerries en/of concentratieproblemen ervaren. Misschien vermijdt u bepaalde situaties, die u doen denken aan het trauma. Deze verschijnselen zijn niet ongewoon; ze horen bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Heeft u een schokkende gebeurtenis meegemaakt, en wilt u graag hulp bij het verwerken van dit trauma? MiCare GGZ biedt u deze hulp. Wij helpen u graag uw leven weer op de rit te krijgen.

De meeste mensen kunnen met steun van familie en vrienden het leven na een traumatische gebeurtenis weer oppakken. Wanneer er sprake is van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) lukt dit echter niet. De klachten bij PTTS blijven namelijk aanhouden of komen soms pas jaren later tot uiting. Een posttraumatische stressstoornis is in het kort; een reactie op een schokkende gebeurtenis, zoals een ongeluk of lichamelijk of seksueel geweld. Dit trauma roept veel angst op. U voelt zich snel bedreigd. (On)bewust probeert u herinneringen aan deze traumatische gebeurtenis weg te drukken door bepaalde plekken of situaties te vermijden. Een trauma kan ervoor zorgen dat u de grip op uw leven verliest.

De symptomen van een posttraumatische stressstoornis kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën, namelijk herbeleving, vermijding en spanning. Hieronder zullen deze symptomen verder worden toegelicht.

  • Herbeleving:
    Het herbeleven van de schokkende gebeurtenis is vaak het hoofdkenmerk van een posttraumatische stressstoornis. Een herbeleving kan zo realistisch zijn dat deze direct veel angst oproept. Een herbeleving kan zich voordoen in de vorm van een nachtmerrie of een flashback. Zweten, trillen, hartkloppingen of een versnelde ademhaling zijn kenmerkend bij een herbeleving.
  • Vermijding:
    Bij een posttraumatische stressstoornis heeft u de neiging om situaties, personen of zaken die u aan het trauma herinneren te vermijden. U wilt niet praten over wat er is gebeurd. Hierdoor sluit u zich steeds meer af van de buitenwereld.
  • Spanning:
    Bij een posttraumatische stressstoornis bent u continu gespannen en geprikkeld. Mogelijk bent u snel geïrriteerd; heeft u last van woede-uitbarstingen of van plotselinge huilbuien. U schrikt snel, maar bent ook extra alert. Slecht slapen, concentratieproblemen en somberheid komen ook voor bij PTSS.

Aan de hand van het intakegesprek en de ingevulde vragenlijst(en) bekijkt een (GZ-)psycholoog of de symptomen passen bij een posttraumatische stressstoornis. De behandeling van een enkelvoudig trauma bestaat meestal uit EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), eventueel in combinatie met medicatie. EMDR is een therapie die speciaal is ontwikkeld voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een trauma. Bij EMDR probeert de psycholoog de traumatische gebeurtenis bij u op te roepen. Gelijktijdig maakt de psycholoog gebruik van iets dat u afleidt. Vaak gaat het hierbij om de hand van de psycholoog die bepaalde bewegingen maakt om u af te leiden. Deze methode is een bewezen effectieve therapie die helpt om traumatische gebeurtenissen makkelijker te verwerken. De psycholoog die deze therapie uitvoert, is speciaal opgeleid hiervoor.

Een posttraumatische stressstoornis kan samengaan met andere psychische klachten, zoals een depressie. Dit wordt ook wel comorbiditeit genoemd. Bij MiCare passen wij onze behandeling hierop aan.

Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor de vergoeding vanuit de basiszorg heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven.

Aanmelden

Herkent u zich in de bovenstaande symptomen van een posttraumatische stressstoornis en heeft u al langer dan een maand last van deze symptomen? Zoek dan hulp, om verergering van uw klachten te voorkomen. Bij MiCare GGZ helpen wij u graag de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Wilt u meer informatie of wilt u graag een intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op via 045-785 14 80 of vul het aanmeldformulier in.

Neem contact op

Aandoeningen

Behandelingen