Depressie

Voelt u zich bijna dagelijks somber, ongelukkig en terneergeslagen? Heeft u weinig interesse in uw dagelijkse activiteiten? Mogelijk eet en/of slaapt u slecht of juist veel. Een depressie kan een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Wij helpen u graag om weer grip te krijgen op uw leven.

Wat is een depressie

Iedereen is wel eens down of heeft wel eens een dag dat hij/zij nergens zin in heeft. Dat is normaal en hoort bij het leven. Bij een depressie verdwijnen deze gevoelens echter niet. Bijna dagelijks voelt u zich somber en leeg, en ziet u er tegenop om de dag te beginnen. U slaapt slecht of heel veel. Overdag voelt u zich moe en futloos. Niets of niemand kan u opvrolijken. U heeft weinig tot geen plezier in dingen die u altijd graag deed. Ook uw eetlust kan verminderen, of misschien eet u wel heel veel. U kunt zich moeilijk concentreren en/of ervaart problemen met uw geheugen. Wellicht bent u snel geïrriteerd, heeft u last van schuldgevoelens of vindt u het moeilijk om besluiten te nemen. Veel piekeren of gedachten aan zelfdoding kunnen ook bij een depressie voorkomen. Depressieve klachten staan uw dagelijks functioneren in de weg, zowel thuis als op uw werk. Een depressie is niet direct zichtbaar, maar veranderingen in uw gedrag en houding vallen ook anderen op een gegeven moment op. Het is van belang dat u niet blijft doorlopen met uw depressieve klachten. Zoek tijdig hulp om erger te voorkomen.

Kenmerken van een depressie

Een depressie is niet altijd goed te herkennen. Toch zijn er een aantal duidelijke aanwijzingen:

 • Een somber gevoel
 • Minder plezier en interesse
Andere klachten die mogelijk voorkomen zijn:
 • Slaapproblemen;
 • Een gevoel van waardeloosheid;
 • Schuldgevoelens en negatieve gevoelens en/of gedachten;
 • Eetproblemen;
 • Vermoeidheid en energiegebrek;
 • Prikkelbaarheid;
 • Concentratieproblemen;
 • Besluiteloosheid;
 • Hartkloppingen of benauwdheid;
 • Suïcidale gedachten.

Behandeling van een depressie

De klachten die bij een depressie voorkomen, kunnen per persoon verschillen. Behandeling op maat is dan ook essentieel. Een psycholoog bekijkt samen met u welke behandeling het beste aansluit op uw klachten en wensen. Nadat een GZ-psycholoog de diagnose depressie heeft vastgesteld, wordt het behandelplan met u doorgenomen. Daarna begint u met de behandeling. Deze behandeling bestaat voornamelijk uit individuele gesprekken. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij deze therapie leert u negatieve gedachten te herkennen en om te zetten in meer realistische en helpende gedachten. U probeert uw gedachten, alsook uw gedrag te veranderen, onder andere door middel van huiswerkopdrachten. Naast deze individuele gesprekken kunnen ook medicatie (antidepressiva) en groepstherapie worden ingezet.

Aanvullende diagnoses

Een depressie kan gepaard gaan met andere aandoeningen, zoals een angststoornis, ADHD of ADD. Wanneer naast de primaire aandoening sprake is van een secundaire aandoening, noemt men dat comorbiditeit. Bij MiCare passen wij onze behandeling hierop aan en behandelen wij gelijktijdig beide psychische aandoeningen.

Zorgverzekering

Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor de vergoeding vanuit de basiszorg heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven.

Aanmelden

Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u graag een behandeling voor uw depressie? Wacht dan niet te lang met hulp zoeken. Wilt u meer informatie over een behandeling bij MiCare of wilt u graag een intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op via 045-785 14 80 of vul het aanmeldformulier in.