SOLK

Wanneer u lichamelijke klachten heeft, die onvoldoende medisch verklaard kunnen worden, zoals pijnklachten, vermoeidheidsklachten of regelmatige duizeligheid, dan kan dat u sterk beperken in uw dagelijks functioneren, zowel thuis als op uw werk. Ook als de oorzaak van de klachten wel duidelijk is, kunt u daardoor – zeker als deze langer aanhouden of chronisch zijn – op verschillende gebieden veel beperkingen ervaren. Dergelijke klachten (ook wel SOLK genoemd) krijgen dan een te grote impact op uw leven. Door tijdig hulp te vragen, voorkomt u dat uw klachten verergeren. Wij kunnen u helpen anders te leren omgaan met uw klachten, en daarmee de kwaliteit van uw leven te verbeteren.

Wat is SOLK

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten. Deze lichamelijke klachten zijn vaak langdurig aanwezig. Ondanks medisch onderzoek is er geen lichamelijke aandoening gevonden, die de klachten voldoende verklaart. Voorbeelden van Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten zijn hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, spierpijn, gewrichtspijn, buikpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen of een benauwd gevoel. SOLK kan uw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. Zo kan SOLK leiden tot angst, frustraties, onzekerheid, depressieve gevoelens, een verandering in uw fysieke mogelijkheden (bijvoorbeeld een achteruitgang in conditie en/of een verminderde eetlust), maar ook tot sociaal terugtrekken en/of school- of arbeidsverzuim.

Behandeling van SOLK

Ook al is de oorzaak van uw klachten onduidelijk, aan SOLK kunt u iets doen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten kan SOLK in de gegeneraliseerde basis GGZ of in de gespecialiseerde GGZ worden behandeld. (Relatief) minder ernstige klachten worden in de basis GGZ behandeld en ernstigere klachten in de gespecialiseerde GGZ. Omdat SOLK uit uiteenlopende klachten en problemen kan bestaan, is maatwerk van belang.

Behandeling van SOLK bestaat voornamelijk uit cognitieve gedragstherapie (CGT). De behandeling is gericht op het leren omgaan met uw klachten, zodat u minder lijdt onder uw klachten en dat u zich minder beperkt voelt in u dagelijks leven. Indien wenselijk voor uw klachten kunt u bij MiCare ook terecht voor ergotherapie, fysiotherapie of diëtetiek.

Aanvullende diagnoses

Naast SOLK kunt u tevens last hebben van bijvoorbeeld depressieve klachten of angstklachten. De diagnose van een tweede aandoening wordt ook wel comorbiditeit genoemd. Heeft u naast SOLK last van andere klachten, dan behandelen wij deze klachten ook. Wij passen uw behandeling hierop aan.

Wachtlijst

Wilt u weten hoe lang de wachtlijst is? Neem dan contact met ons op via 045 – 785 14 80.

Zorgverzekering

Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor de vergoeding vanuit de basiszorg heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven.

Aanmelden

Heeft u klachten die onvoldoende medisch zijn verklaard? Wilt u graag weer beter functioneren en met deze klachten leren om te gaan? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek via 045-785 14 80 of vul het aanmeldformulier in.