Somatisch symptoomstoornis en verwante stoornissen

Heeft u lichamelijke klachten waaronder u lijdt en/of die uw leven in ernstige mate beperken? Denk hierbij aan chronische pijnklachten, vermoeidheidsklachten of darmklachten. Wilt u leren om anders met uw klachten om te gaan, en daarmee de kwaliteit van uw leven te verbeteren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Wat is een somatisch symptoomstoornis?
Bij een somatisch symptoomstoornis is er sprake van een of meer lichamelijke klachten die u in uw dagelijks leven in ernstige mate hinderen. U kunt bijvoorbeeld hinder ondervinden in uw werk, in het huishouden alsook op sociaal vlak. Daarnaast hebben deze klachten invloed op uw gedachten, gevoelens en/of uw gedrag. Het is mogelijk dat u angstig bent en zich veel zorgen maakt over uw toekomst. Ook kan het voorkomen dat u zich zorgen maakt over de ernst van de klachten of veel tijd en energie besteedt aan de klachten. Mensen met een somatisch symptoomstoornis voelen zich vaak onbegrepen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich terugtrekken of last hebben van schaamte. De gevolgen van hun gedachten, emoties en/of gedrag kunnen het herstel sterk beïnvloeden.
De lichamelijke klachten bij een somatisch symptoomstoornis zijn breed. U kunt bijvoorbeeld last hebben van maag- en darmklachten, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in uw spieren en gewrichten, hartkloppingen en misselijkheid.
Vormen van een somatisch symptoomstoornis
Een somatisch symptoomstoornis of verwante stoornis komt voor in een van de onderstaande vormen:
Lichamelijke klachten die het gevolg zijn van een somatische aandoening, maar waarbij de klachten ernstiger zijn dan zou worden verwacht op basis van die aandoening. Ook kan het voorkomen dat de klachten het dagelijks leven in ernstige mate beperken, terwijl dit op basis van de somatische aandoening niet zou worden verwacht.
SOLK: SOLK (Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten) zijn lichamelijke klachten die langdurig aanwezig zijn en die onvoldoende medisch verklaard kunnen worden.
Ziekteangststoornis ofwel hypochondrie: Mensen met een ziekteangststoornis zijn voortdurend bang dat zij een ernstige ziekte hebben, terwijl er geen of weinig lichamelijke klachten zijn.
Conversiestoornis: Conversie betekent letterlijk omzetten. Bij een conversiestoornis zet uw lichaam psychische klachten om in fysieke klachten. De klachten lijken op een neurologische aandoening, zoals een beroerte of epilepsie. Cliënten met een conversiestoornis kunnen last hebben van krachtverlies, verlamming, tintelingen, concentratieproblemen of problemen met praten, horen, zien of slikken.


Behandeling van een somatisch symptoomstoornis
Afhankelijk van de ernst van uw klachten kan een somatisch symptoomstoornis of een verwante stoornis in de Generalistische Basis GGZ of in de Gespecialiseerde GGZ worden behandeld. (Relatief) minder ernstige klachten worden in de Basis GGZ behandeld en ernstigere klachten in de Gespecialiseerde GGZ. Omdat een somatisch symptoomstoornis uit uiteenlopende klachten en problemen kan bestaan, is maatwerk van belang. Een behandeling bestaat uit individuele gesprekken, eventueel in combinatie met medicatie en huiswerkopdrachten. De behandeling is erop gericht dat u anders leert omgaan met uw klachten, zodat deze minder impact hebben op uw dagelijks leven.
Aanvullende diagnoses
Een somatisch symptoomstoornis kan samengaan met een depressie. Dit wordt ook wel comorbiditeit genoemd. Bij MiCare GGZ passen wij onze behandeling hierop aan.
Zorgverzekering
Behandelingen voor psychosociale zorg worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk geldende eigen risico. Voor de vergoeding vanuit de basiszorgverzekering heeft u een verwijsbrief nodig. Uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven. Meer over vergoedingen en kosten
Aanmelden
Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u uw klachten graag aanpakken? Ons behandelteam helpt u graag de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Blijf niet te lang met uw klachten doorlopen. Voorkom erger!
Wilt u meer informatie of een intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op via 045 – 785 14 80 of vul het contactformulier in. Dan nemen wij spoedig contact op met u.
