Hernia

Hernia

Een hernia is vervelend. Het beperkt u in uw dagelijks leven. Met een juiste behandeling is het echter mogelijk om uw dagelijks leven weer op te pakken. Stelt u zich eens voor… dat u niet meer afhankelijk bent van derden. Dat u die huishoudelijke taken, zoals stofzuigen of de boodschappen doen, zelf doet. De pijn die u bij hoesten, niezen of persen voelt, is acceptabel of verdwenen. En zelfs een stukje wandelen zonder rugklachten is opeens mogelijk. Met een hernia kunt u een waardegericht leven leiden. U heeft alleen de juiste behandeling hiervoor nodig en dient gemotiveerd te zijn om het beste uit uzelf te halen.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de rug of nek. Wanneer deze uitstulping tegen een zenuw drukt, ontstaan er pijnklachten. Veel voorkomende vormen van hernia zijn een hernia in de onderrug en een hernia in het onderste deel van de nek. Bij een rughernia kan het zijn dat u in het begin vooral pijnklachten in uw rug ervaart. Deze pijn kan uitstralen naar uw bil, been, onderbeen of zelfs uw voet. Bij nekklachten kan de pijn uitstralen naar de arm. Deze pijn gaat soms gepaard met plaatselijke spierkrampen. Bij hoesten, niezen of persen kan de pijn verder toenemen.

Een hernia ontstaat door slijtage of door een acute aandoening, zoals een plotselinge draaibeweging, een onjuiste tilhouding, een schok of een val. De meeste hernia’s verdwijnen na 6 tot 9 weken. Door rust te nemen zal de pijn geleidelijk afnemen.

Als een acute hernia niet wordt behandeld, dan gaat deze bijna altijd over in een chronische hernia. Een chronische hernia is vaak het gevolg van achteruitgang van de tussenwervelschijf. Deze achteruitgang kan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, een te hoog lichaamsgewicht, ongezond eten of door het natuurlijke verouderingsproces.

Diagnose

De diagnose hernia kan vermoed worden op grond van de klachten en een lichamelijk onderzoek waarbij kracht, gevoel en reflexen worden getest. Een MRI-scan kan dit vermoeden bevestigen. Echter is een MRI-scan vaak niet noodzakelijk om de diagnose te stellen en is een lichamelijk onderzoek voldoende. Indien noodzakelijk, dan kan een MRI-scan een eventuele zenuwbeknelling laten zien. Is een MRI-scan niet mogelijk, dan kan een CT-scan worden gemaakt. Een CT-scan toont met name de botstructuren van de wervelkolom. De beste methode om te zien of u een hernia heeft, is echter een MRI-scan.

Behandeling van een hernia

MiCare Revalidatie is gespecialiseerd in de behandeling van chronische aandoeningen, waaronder een hernia. Ons behandelteam – bestaande uit een revalidatiearts, assistent revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingstherapeut, psycholoog en diëtist –  onderzoekt uw pijn vanuit verschillende invalshoeken. Hierbij kijkt het behandelteam niet alleen naar de aandoening, maar vooral naar uw mentale en fysieke klachten en de gevolgen hiervan voor uw werk, uw dagelijkse activiteiten, uw hobby, sport en/of sociale contacten.

Veel cliënten met een hernia zijn gebaat met een conservatieve behandeling . Een conservatieve behandeling betekent dat u niet aan uw hernia wordt geopereerd. In plaats daarvan volgt u een rugprogramma dat speciaal voor cliënten met een hernia is ontwikkeld.  Wij beseffen dat pijn voor iedereen anders is. Daarom hebben wij een rugprogramma dat specifiek op uw situatie en klachten is afgestemd. Door middel van verschillende oefeningen wordt uw rug stap voor stap sterker en meer belastbaar gemaakt en wordt overbelasting in de toekomst voorkomen. Aandachtspunten bij deze behandeling zijn het versterken van uw spieren en houdingstherapie. Afhankelijk van uw inzet en motivatie kunt u de functie van uw rug aanzienlijk verbeteren met het rugprogramma van MiCare.

Het voordeel van conservatieve therapie is dat u geen blijvende schade ondervindt en dat er geen littekenweefsel ontstaat. Soms is een operatie echter noodzakelijk. Mocht onze revalidatiearts tijdens het intakegesprek ervaren dat het niet mogelijk is om uw hernia conservatief te behandelen, dan zal hij/zij u doorverwijzen naar een neurochirurg voor een operatie.

Geen wachtlijsten

Herniaklachten zijn vervelend. U kunt beter niet lang hiermee blijven doorlopen. Om te voorkomen dat uw klachten toenemen, hanteren wij bij MiCare Revalidatie geen wachtlijst. Bij ons bent u DIRECT aan de beurt. Wij willen dat u snel die activiteiten weer kunt doen die u altijd graag heeft gedaan.

Aanmelden

Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u bij ons in behandeling voor uw hernia? Zorg dan voor een verwijzing van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Wilt u meer informatie of een intakegesprek bij ons plannen? Neem dan contact met ons op via 045-785 14 80 of vul het aanmeldformulier in.

Aanmeldformulier gratis pre-intake