Het coronavirus heeft veel impact op ons leven. Door de beperkingen verandert ons sociale leven. Samen een hapje eten in het favoriete restaurant of een avondje op stap gaan in de kroeg is helaas niet meer mogelijk. Thuiszitten is de norm, maar het voor lange tijd afzonderen van familie, vrienden en collega’s is echter niet gemakkelijk. Wat kunt u doen om mentaal gezond te blijven in deze onzekere tijd?

Structuur in uw dag helpt

Nu u veel thuis bent, kan het zijn dat uw dagritme is verstoord. Misschien blijft u langer in bed, houd u minder of geen pauzes tijdens het werk en gaat u later naar bed. Doordat u minder verplichtingen heeft, verandert uw dagelijks ritme. Op den duur kan het ervoor zorgen dat u zich minder fit voelt. Voorkom dit, en sta op en ga naar bed op vaste tijden. Houd tevens pauze op vaste tijden. Eet gevarieerd en ga dagelijks even naar buiten om frisse lucht te halen.

Focus op uw eigen situatie

Het continu lezen van of luisteren naar berichten over corona kan leiden tot ongerustheid en zorgen. Ga niet steeds googlen, maar beperk het aantal nieuwssites tot een á twee betrouwbare sites, zoals het RIVM en bekijk deze eenmaal per dag.

Houd contact met anderen

Voorkom dat u zich eenzaam voelt. Behoud het contact met vrienden en familie. Dit kan via telefoon of videobellen. Om te videobellen heeft u een smartphone, tablet of computer met een webcam en microfoon nodig. U kunt videobellen via WhatsApp, Skype, Facetime of Zoom.

Denk ook eens out-of-the-box en organiseer een online theeparty of een online lunch. Laat eten bezorgen bij elkaar en ga samen digitaal eten of borrelen. Of wat dacht u van online samen een spelletje spelen? Op het internet vindt u online kaartspellen, quizzen, woordspelletjes, maar ook bordspellen. Vindt u het leuk om samen TV te kijken? Ook dat is mogelijk met verschillende apps, zoals TeleParty (voorheen Netflix Party) of houd gewoon de oortjes in uw oor van uw telefoon terwijl u (video)belt en een spannende film kijkt met elkaar. Andere opties zijn een online boekenclub of kookclub. Lees boeken en bespreek deze met anderen of kook en deel recepten van heerlijke gerechten.

Voelt u zich eenzaam? Geef dit aan bij vrienden en/of familieleden. Veel mensen beseffen vaak niet hoe eenzaam iemand zich kan voelen. Door dit aan te geven, nemen ze wellicht wat vaker contact met u op.

Zorg voor voldoende beweging

Uit onderzoek blijkt dat het aantal uur dat we per dag zitten tijdens de eerste lockdown was toegenomen. Hierdoor ontstond ook het begrip coronakilo’s. Onbewust lopen we op een normale werkdag heel wat af. Vaak meer dan u zelf denkt. Bewegen is gezond en heeft ook een positief effect op uw stemming. Zorg dat u in beweging blijft. Loop eens wat vaker de trap op, maak een wandeling of ga fietsen. Het is mogelijk om individueel te sporten in een sportschool. Twijfelt u hieraan? Dan kunt u ook online een work-out of yogales volgen. Wellicht biedt uw sportschool online lessen, en anders kunt u op YouTube heel wat video’s van online lessen vinden.

Houd uzelf bezig

Een hele dag thuis zitten kan na verloop van tijd gaan vervelen, tenzij u deze tijd nuttig gebruikt om nieuwe dingen te leren of te ontdekken. Begin een nieuwe hobby. Kook nieuwe recepten, ga fotograferen, tekenen, kleding maken of lees een spannend boek. Vindt u het leuk om een museum te bezoeken? Ook dat kan online. Bezoek en verken verschillende musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Guggenheim Museum in New York, het Musée d’Orsay in Parijs, het Van Gogh Museum in Amsterdam of vele andere musea via Google Arts & Culture. U kunt zelf genieten van het uitzicht vanaf de Eiffeltoren. Wandelt u graag in natuurgebieden, dan kunt u ook virtuele wandeltochten maken door de gebieden van Natuurmonumenten.

Let op anderen om u heen

Klik op de bewerken-knop om deze tekst te wijzigen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Voor sommige mensen is deze tijd bijzonder zwaar. Laat deze persoon weten dat u aan hem/haar denkt. Bel hem/haar op, stuur een kaartje, vraag of u de boodschappen kunt doen. Laat weten dat hij/zij er niet alleen voor staat.

Belangrijk in deze tijd is dat u blijft zoeken naar dingen die wel kunnen of mogen. Blijft niet piekeren over die dingen die nu niet kunnen, irriteer u niet aan de beperkingen die door de overheid zijn opgelegd, maar zoek naar alternatieven. Wees creatief. Heeft u nog leuke dingen die anderen door deze periode heen kunnen slepen, deel het met ons.