Vanaf 1 Juni kunt u ook bij MiCare Revalidatie uw medische gegevens opvragen in een PGO

Weet u op hoeveel plekken uw zorggegevens staan? Uw huisarts, tandarts, uw apotheek en wellicht ook het ziekenhuis en wij als revalidatie- en GGZ-instelling verzamelen medische gegevens van u. Wanneer u op zoek bent naar een overzicht van uw medicatie of de uitslag van een onderzoek, dan moet u nu op verschillende plekken zijn. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) hoeft dat straks niet meer. Met een PGO heeft u straks alles overzichtelijk bij elkaar staan. Dat is pas handig! Momenteel is deze opvraging alleen mogelijk wanneer u in behandeling bent bij MiCare revalidatie.

Wat is een PGO?

Een PGO is een app of website waarin u zelf gezondheidsgegevens kunt verzamelen. Vanaf 1 Juli kunt u naast de gegevens van MiCare Revalidatie, ook de gegevens van uw huisarts toevoegen. En naderhand ook de gegevens van uw ziekenhuis en uw apotheek. Het voordeel van een PGO is dat u alle gegevens over uw gezondheid op één online plek kunt bekijken. Daarnaast kunt u ook zelf informatie toevoegen, bijvoorbeeld informatie over wat u eet, hoeveel u sport of hoe u slaapt. Op deze manier houdt u grip op uw gezondheid.

Het verschil tussen een PGO en het cliëntenportaal

Het belangrijkste verschil tussen een PGO en cliëntenportaal is dat u in een PGO gezondheidsgegevens van verschillende zorgaanbieders kunt verzamelen. Denk hierbij aan gegevens van uw huisarts, ziekenhuis, apotheek alsook van MiCare. Het cliëntenportaal daarentegen wordt door één specifieke zorgaanbieder gebruikt. Hiermee heeft u alleen inzage in uw gegevens van deze zorgaanbieder, bijvoorbeeld MiCare.

Bovendien kiest de zorgaanbieder het cliëntenportaal en kunt u als cliënt zelf het PGO kiezen.

Een ander verschil is dat u in een PGO ook gegevens zelf kunt toevoegen, zoals uw bloeddruk of uw hartslag. In een cliëntenportaal vindt u alleen die gegevens die uw zorgverlener beheert. U kunt zelf niets toevoegen. Daarnaast kun u met een PGO informatie met derden delen, bijvoorbeeld een arts of een familielid. Dit is met een cliëntenportaal niet mogelijk.

Voordelen van een PGO

  • Alles staat overzichtelijk bij elkaar op één online plek. U heeft een overzicht van uw gegevens en behandelingen uit het verleden.
  • Niemand kan zomaar bij uw gegevens. U bepaalt zelf wie u welke informatie geeft. Zorgverleners weten soms niet van elkaar welke medicijnen u neemt of welke behandelingen u heeft gehad. Als u deze gegevens met uw zorgverlener deelt dan kan hij u beter behandelen. De toegang tot uw gegevens kunt u op elk gewenst moment weer intrekken. Zo blijft u de baas over uw medische gegevens.
  • U kunt een bezoek aan de dokter beter voorbereiden.
  • U kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen op een moment dat u uitkomt.
  • Wanneer u van dokter wisselt, dan heeft u nog steeds toegang tot al uw gegevens.

Veiligheid voorop

Wilt u gegevens over uw gezondheid van uw huisarts, apotheek of ziekenhuis in uw PGO zetten? Of wilt u gegevens delen met uw arts? Dan is een veilige verbinding nodig. Als een PGO een MedMij-label heeft, dan weet u zeker dat het veilig is. MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen u en uw zorgverleners. MedMij stelt strenge eisen aan deelnemende partijen voor wat betreft de beveiliging, privacy en toegankelijkheid. Apps, websites en PGO’s die veilig gegevens uitwisselen via MedMij herkent u aan het MedMij-label. Deelnemende partijen moeten aan veel regels voldoen voordat zij het MedMij-label krijgen. Meer weten? Kijk dan op www.medmij.nl.

Een PGO kiezen

Er zijn verschillende PGO’s. Elke PGO ziet er anders uit. En in elke PGO kunt u weer andere gegevens bijhouden. Zo is het mogelijk om een app aan uw PGO te koppelen, zoals een stappenteller of slaapapp. Het verschilt straks ook per PGO welke gezondheidsgegevens u kunt uitwisselen. Kies dus een PGO met mogelijkheden die u belangrijk vindt, maar die ook voldoet aan alle veiligheidseisen volgens het MedMij-label.

Een PGO is gratis

Iedereen kan gratis gebruik maken van een PGO. Het is echter mogelijk dat voor bepaalde onderdelen van een app of website betaald moet worden. Hierbij kunt u denken aan het inwinnen van persoonlijk gezondheidsadvies of het volgen van online behandelingen.

Meer weten over een PGO?
Kijk op www.pgo.n

Labels: PGO, VIPP,

Gerelateerde berichten