Psychische en/of lichamelijke klachten? Wacht niet langer

Diverse afspraken in ziekenhuizen worden geannuleerd. De tandarts is alleen nog voor spoedzorg bereikbaar en ook fysiotherapeuten hebben maatregelen genomen. Alles draait om het coronavirus. Maar wat als u nu zorg nodig heeft? Wat als u psychische of lichamelijke klachten heeft? Wat doet u bij een beroerte of bij hartklachten? Moet u dan wachten?

Stel psychische en fysieke klachten niet uit

Voorkom erger

De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onduidelijk is of deze maatregelen straks weer worden verlengd of dat dan het normale leven weer langzaam op gang komt. Mogelijk zitten we tot aan de zomer in quarantaine. Misschien zelfs langer. We weten het helaas niet. Wat we wel weten is, is dat hoe langer u met klachten blijft lopen, hoe erger de klachten kunnen worden. Uitstel kan zorgen voor meer schade aan uw gezondheid. Dit moet voorkomen worden.

Huisartspraktijken

U bent echter niet de enige die wacht totdat alles weer normaal is. Dit blijkt uit de huisartspraktijken waarbij de wachtkamers zo goed als leeg zijn. Wellicht huivert u om naar de huisarts te gaan. U wilt niet besmet worden door andere patiënten, maar ook wilt u de huisarts in deze drukke tijden niet tot last zijn. U vergeet echter uzelf hierbij. Hoe lang kunt en wilt u met uw klachten blijven doorlopen?

Elke huisarts heeft maatregelen genomen tegen corona. Dit betekent echter niet dat u niet voor andere klachten bij de huisarts terecht kunt. Uit een interview op RTLNieuws blijkt dat huisartsen het momenteel rustig hebben doordat cliënten wegblijven. Dit is zorgwekkend. Niet alleen kunnen klachten verder toenemen, maar ook kunnen zij levensbedreigend zijn. Denk maar aan hartklachten of een beroerte. De huisartsen zijn er juist voor u om te voorkomen dat uw klachten erger worden. Dus heeft u klachten, aarzel dan niet langer en bel uw huisarts. Uw huisarts kan u vervolgens doorverwijzen voor bijvoorbeeld revalidatie, psychische of fysieke klachten.

Zorg op afstand

Hoewel sommige zorginstellingen hun zorg hebben afgezegd, gaan andere door met telefonische consulten en beeldbellen. Ook bij MiCare gaat onze zorgverlening zo goed als mogelijk door. Psychologische behandelingen, zoals neurofeedback en groepstherapieën alsook taping, therapeutische massages en handkrachtmetingen zijn helaas momenteel niet mogelijk. Onze behandelaren zijn daarentegen – door online behandelprogramma’s en beeldbellen – in staat om in deze coronatijd cliënten te adviseren en te begeleiden van op afstand en daarbij erger te voorkomen.

Beeldbellen is een uitstekende manier om vooral in deze tijd met cliënten te spreken. Behandelaren zien de emoties en lichamelijke klachten van de cliënt, maar kunnen ook zien of cliënten oefeningen goed doen. Dit alles gaat met een telefoon niet.

Uitstellen of plannen

Hieronder vindt u twee scenario’s. In het eerste scenario wordt beschreven wat er gebeurt als u wacht met uw klachten en in het tweede scenario wordt beschreven wat er gebeurt als u nu in coronatijd een afspraak met uw huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtist maakt. Stelt u zich beide scenario’s eens voor:

Scenario 1: Zorg uitstellen

U heeft momenteel psychische of fysieke klachten. Het kan hierbij gaan om angstklachten, een depressie, eenzaamheid door het in quarantaine zitten, maar ook fysieke klachten. Misschien bent u gevallen of heeft u chronische pijn waarvoor u graag behandeld wilt worden. Mogelijk ervaart u door het thuiswerken in een verkeerde houding lage rugklachten of nek-, schouder- of polsklachten. U wilt de huisarts niet tot last zijn. Hij/zij zal het momenteel druk genoeg hebben met coronapatiënten. Daarnaast wilt u niet besmet worden door andere patiënten die in de wachtkamer zitten. U besluit daarom om te wachten.

Uw klachten (bijvoorbeeld schouderklachten) nemen verder toe. U voelt pijn in uw nek en in de rug. U kunt niet lang stil zitten, maar toch moet u uw werk doen. Om toch uw werk te kunnen doen, gaat u op een andere plaats zitten. Twee weken later kunt u nauwelijks slapen van de pijn. U kunt niet in slaap vallen en ’s nachts wordt u vaak wakker. De pijn neemt steeds verder toe. Dagelijkse taken in huis gaan moeizaam door de pijn. De maatregelen zijn verder verlengd. Hoe lang houdt u het nog vol om te wachten?

Na weken, misschien wel maanden, worden de maatregelen opgeheven. U belt direct uw huisarts. De huisarts verwijst u door, maar wat blijkt? U was niet de enige die zo lang heeft gewacht. De zorginstellingen kunnen niet iedereen direct behandelen. Er is een wachtlijst van enkele weken. U moet alweer wachten. De pijn en de klachten nemen verder toe. Als u eindelijk wordt geholpen, blijkt dat herstel langzaam gaat. Misschien is volledig herstel zelfs niet meer mogelijk. U heeft te lang met uw klachten doorgelopen.

Durf ook nu om hulp te vragen bij fysieke en psychische klachten

Scenario 2: Afspraak maken in coronatijd

Na het lezen van dit artikel neemt u het hef in eigen hand. U wacht niet langer. U wilt zo snel mogelijk worden geholpen en daarmee verdere klachten voorkomen. Neem de telefoon en bel uw huisarts. Ga niet naar uw huisarts zonder afspraak. Heeft u geen coronaverschijnselen, maar wel een afspraak, dan kunt u zonder problemen bij de huisarts terecht. Niet-coronapatiënten worden door de huisarts namelijk apart gezien van de mogelijk besmette coronapatiënten. De wachtkamer is zo goed als leeg. U hoeft zich geen zorgen te maken.

Tijdens het gesprek met de huisarts, legt u uw klachten uit. Misschien kan de huisarts u direct helpen met medicatie. Misschien is een doorverwijzing noodzakelijk om de juiste hulp te krijgen. Stel dat de huisarts u doorverwijst naar MiCare. U belt voor een afspraak. Op korte termijn krijgt u een gesprek met een van onze behandelaren. Afhankelijk van uw klachten kan dat een assistent revalidatiearts, een (GZ-)psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut of diëtist zijn. Dit intakegesprek vindt online plaats via beeldbellen. De behandelaar luistert naar uw klachten en/of beperkingen. Aan de hand van deze informatie wordt een behandelplan opgesteld. Ondanks dat niet alle therapieën mogelijk zijn, kan de behandelaar uw advies, tips en oefeningen geven waarmee u thuis aan de slag kunt.

Zodra het leven weer normaal is en u (weer) naar onze locatie kunt komen, gaan de afspraken gewoon door. Eventueel wordt de behandeling aangepast met therapieën of behandelingen die via beeldbellen niet mogelijk zijn.

Zorg uitstellen gaat niet zonder risico

Zoals u in het eerste scenario las, heeft zorg uitstellen of vermijden grote risico’s. Het kan leiden tot meer of zwaardere gezondheidsklachten en dus langer herstel. Vooral nu wij langer in quarantaine moeten blijven, wordt sterk aangeraden om niet te wachten met niet-coronaklachten. Voorkom dat uw situatie meer problematisch wordt. Durf ook in deze tijd om hulp te vragen. De huisarts en onze revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, handtherapeuten, psychologen, psychiater en diëtist staan graag voor u klaar. Wij willen voorkomen dat problemen erger worden en proberen u zo goed mogelijk via een online behandelprogramma te helpen.

Stethoscoop met hart