De inzetbaarheid van Qbi binnen revalidatietrajecten

Begin dit jaar is MiCare in samenwerking met Qineto begonnen met het inzetten van de Qbi als hulpmiddel binnen revalidatietrajecten. Het doel van dit project is om het plezier in bewegen terug te krijgen bij mensen die bewegen zien als iets ‘negatiefs’.

Wat is Qbi?

Qbi is een innovatie van Qineto waarmee mensen op een eenvoudige en speelse manier uitgedaagd worden om te bewegen. Met een ingebouwde camera registreert de Qbi lichaamsbewegingen van gebruikers. Door bewegingen te maken met de romp, handen, heupen, armen, benen en het hoofd rolt de Qbi-bal in de richting van de beweging. De bal wordt hierbij niet aangeraakt. Door de ingebouwde camera worden lichaamsbewegingen van gebruikers geregistreerd, waardoor de bal de bewegingen van gebruikers opvolgt.

De Qbi-bal kan zittend en staand worden bestuurd, met of zonder (steun)hulpmiddel, alsook individueel en in groepsverband. Balans, concentratie en coördinatie spelen een grote rol bij het gebruik van Qbi. Doordat Qbi breed inzetbaar is, ondervinden veel mensen plezier hiermee.

 

 

 

QbiQbi-project

Het doel van de Qbi is het plezier in bewegen bij mensen met bijvoorbeeld bewegingsangst terug te krijgen. Samen met Qineto kijken we momenteel naar mogelijkheden hoe we Qbi binnen ons revalidatiecentrum kunnen inzetten. We gebruiken de Qbi bij verschillende cliënten, met name bij cliënten die beweging zien als iets negatiefs en bij cliënten die moeite hebben om hun grenzen aan te geven. Mensen die bepaalde bewegingen vermijden vanwege pijnklachten worden gestimuleerd om deze negatieve cirkel te doorbreken door stap voor stap op een laagdrempelige en leuke manier bepaalde oefeningen weer uit te voeren.

Daarnaast zetten we de Qbi in in combinatie met andere hulpmiddelen. Hierbij kunt u denken aan gewichten, een balansbal of een therapietol. De Qbi-bal wordt ingezet bij individuele therapie alsook in tweetallen. Met dit laatste hebben cliënten de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen. Zo kunnen ze samen bespreken waar ze tegen aan lopen, waar ze angst voor hebben en hoe ze hiermee om gaan. Op deze manier kunnen cliënten elkaar stimuleren steeds een stapje verder te gaan en hun angsten te overwinnen.

Medio 2018 verwachten we de eerste resultaten van het gebruik van de Qbi binnen ons revalidatiecentrum.

Gerelateerde berichten

Overgewicht bij kinderen