Artrose

Artrose

Heeft u last van stijfheid en pijn in uw hand, vinger, heup, rug of knie? Zijn uw gewrichten gezwollen, waardoor u moeilijk kunt bewegen? Heeft u problemen met opstaan, uw knie buigen of iets vastpakken? Heeft u vooral ’s morgens last van stijve gewrichten? En wordt die stijfheid steeds erger? Of hoort u een krakend of knarsend geluid als u zich beweegt?

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland. Het is helaas niet te genezen, maar de klachten zijn wel behandelbaar. MiCare Revalidatie helpt mensen met artrose en andere vormen van reuma, zodat zij dagelijkse activiteiten, sport en hobby weer zoveel mogelijk kunnen uitvoeren.

Artrose is een reumatische aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten, zoals nek, rug, heup, knie, hand, vinger, schouder, voet of enkel. Hoewel artrose vaak geassocieerd wordt met ouderdom en gewrichtsslijtage, heeft artrose niet altijd te maken met leeftijd. De kans op artrose neemt weliswaar toe naarmate u ouder wordt, maar ook op jonge leeftijd kan artrose ontstaan. Zo kan artrose ontstaan bij:

  • Langdurige (over)belasting van uw gewrichten (bijvoorbeeld door overgewicht of zwaar lichamelijk werk);
  • Een ontsteking;
  • Botbreuken;
  • Sportblessures;
  • Door andere ziekten van gewrichten, zoals reumatoïde artritis en jicht.

Artrose begint met pijn of stijfheid die geleidelijk ontstaat. De kwaliteit van het kraakbeen – het weefsel dat ervoor zorgt dat twee botuiteinden soepel over elkaar kunnen bewegen – gaat langzamerhand achteruit. Het kraakbeen wordt dunner en zachter. Het breekt langzaam af, waardoor de twee botten steeds meer over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot wordt hierdoor breder en aan de rand van het bot kunnen uitsteeksels of voelbare knobbels ontstaan. Dit leidt niet alleen tot pijn, maar beperkt ook de beweeglijkheid van het gewricht. Het zorgt voor een extra belasting op de pezen en spieren, wat ook weer tot klachten kan leiden.

Artrose is een chronische aandoening. Dit betekent dat artrose niet weggaat. Uw lichaam kan het kraakbeen niet meer herstellen zoals het voor de slijtage was. Als artrose niet wordt aangepakt, dan wordt de pijn en de beschadiging hiervan langzaam aan steeds erger. Gelukkig zijn de klachten van artrose goed te behandelen. Vaak zijn er veel meer mogelijkheden dan u denkt.

MiCare Revalidatie in Heerlen is gespecialiseerd in de behandeling van chronische aandoeningen, waaronder artrose. Bij MiCare benaderen wij uw pijn vanuit verschillende invalshoeken. Hierbij kijken we niet alleen naar de aandoening, maar vooral naar uw klachten en de gevolgen hiervan voor uw werk, uw dagelijkse activiteiten, uw hobby, sport en/of sociale contacten.

Alvorens u op intake komt bij de revalidatiearts krijgt u een pre-intake bij de assistent revalidatiearts. Dit is het eerste gesprek dat u bij MiCare heeft. Tijdens dit gesprek brengt de assistent revalidatiearts uw problematiek in kaart. Hierbij wordt gekeken naar uw hulpvraag. U krijgt vragen gesteld over uw gezondheid, uw klachten, uw functioneren en over uw werksituatie alsook uw hobby’s of sport. Afhankelijk van uw situatie vragen wij u om een of meerdere vragenlijsten in te vullen. Als het nodig is, zal er lichamelijk onderzoek gedaan worden.
Na het pre-intakegesprek heeft u een gesprek met onze revalidatiearts. De revalidatiearts zal de belangrijkste gegevens uit de pre-intake nog eens met u doornemen en extra vragen stellen. Vervolgens stelt u samen met de revalidatiearts een persoonlijk behandelplan op met haalbare doelstellingen. Uw behandeling kan dan van start gaan. Indien tijdens de intake van de revalidatiearts blijkt dat er geen indicatie is voor een geheel revalidatietraject dan zal er bekeken worden welke mogelijkheden we u dan wel kunnen bieden. Mocht de revalidatiearts besluiten dat wij niets voor u kunnen betekenen, dan zorgen we ervoor dat u op de juiste plaats terechtkomt.

Een revalidatietraject duurt ongeveer 3 à 4 maanden. Meer informatie over het traject. Week 4 t/m week 11: in deze weken vinden de behandelingen vinden plaats. Gedurende deze weken heeft u ook twee tussentijdse evaluaties met de assistent revalidatiearts en minimaal een evaluatie met de revalidatiearts.

Het revalidatietraject is gericht op de chronische pijn die wordt veroorzaakt door artrose. Met het revalidatieprogramma voor chronische pijn willen wij uw kwaliteit van leven verbeteren. Pijn is voor iedereen anders. Daarom krijgt u bij ons een behandeling, die specifiek op uw situatie en klachten is afgestemd. Afhankelijk van uw situatie begeleidt en behandelt een interdisciplinair team u in uw zorgtraject. Dit team bestaat uit onder andere een revalidatiearts, fysiotherapeut, psycholoog, ergotherapeut en diëtist. Inclusief PMT zoals eerder benoemd. Zij werken intensief samen om tot de meest optimale behandeling te komen. Zo kijken zij ook samen naar mogelijkheden om uw klachten te verminderen alsook hoe u anders met uw klachten kunt omgaan, zodat u in de toekomst activiteiten, zoals sport, hobby en sociale contacten weer nor- maal – eventueel met het gebruik van hulpmiddelen – uit kunt voeren.
Heeft u al lange tijd last van voortdurende of wisselende pijnklachten? En heeft u al diverse behandelingen ondergaan met onvoldoende resultaat? Reviews geven aan dat cliënten uiterst tevreden zijn over onze aanpak bij artrose en andere vormen van reuma. Grote kans dat wij ook u met artrose kunnen helpen. Bovendien hanteren wij geen wachttijden. U bent bij ons DIRECT aan de beurt. Voorkom verdere klachten en meld u vandaag nog aan voor een vrijblijvende pre-intake.
Een revalidatiebehandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Iedere Nederlander heeft een basisverzekering. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Voor een poliklinische revalidatiebehandeling heeft u altijd een verwijzing nodig. Uw huisarts, medisch specialist en/of bedrijfsarts kan deze voor u uitschrijven. Er wordt géén eigen bijdrage in rekening gebracht, afgezien van het landelijk eigen risico.

Aandoeningen

Behandelingen