Reuma

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Deze aandoening komt voor op alle leeftijden. In Nederland leven bijna 2 miljoen mensen met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar niet te genezen.

De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met een reumatische aandoening en hun omgeving. Simpele dingen zoals een brief openen of telefoon gebruik lukken vaak niet meer door pijn en stijfheid. Sommige dagen ondervindt u geen
problemen, terwijl op andere dagen de klachten wel op de voorgrond staan. Reuma is in dat opzicht erg grillig. Dit maakt het voor mensen met reuma dan ook moeilijk om uit te leggen wat ze hebben.

Behandeling reuma

Als u reuma, ofwel een reumatische aandoening heeft, krijgt u met verschillende behandelaars te maken, zoals de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Zij kunnen u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma op het dagelijks leven. Daarnaast kan de psycholoog u helpen bij het leren omgaan met deze chronische klachten. Het programma is naar uw persoonlijke doelen en klachten aangepast, zodat u een zorgpakket op maat ontvangt.

Aandoeningen

Behandelingen