Wat is een depressie?

Bijna 20% van de volwassenen in Nederland (18-64 jaar) krijgt, volgens het Trimbos Instituut, in zijn of haar leven te maken met een depressie. Een depressie behoort hiermee tot een van de meest voorkomende psychische aandoeningen en valt tevens in de top vijf van hoogste verzuimkosten. Maar wat is een depressie precies? Hoe ontstaat een depressie en hoe herkent u dit? Wat zijn de klachten en symptomen van een depressie? En wat kunt u nou doen om een depressie te voorkomen of te overwinnen?

Onze stemming wisselt voortdurend. Op het ene moment bent u blij en zit u vol energie. Het andere moment bent u verdrietig, geïrriteerd en/of vermoeid. Deze stemming kan zo veranderen. Denk maar aan slechts nieuws dat u ontvangt op een goede dag.

Bij een depressie loopt u al lange tijd rond met sombere gevoelens. Deze somberheid is veel heftiger dan een sombere bui (of een dipje) die iedereen weleens ervaart.

Symptomen van een depressie

Hoewel een depressie niet altijd even makkelijk is te herkennen, zijn er een aantal duidelijke kenmerken. We spreken van een depressie als u elke dag – meer dan twee weken lang – last hebt van meerdere van de onderstaande symptomen:

 • U voelt zich somber, leeg en/of neerslachtig;
 • U heeft nergens meer zin in. U kunt niet meer genieten van uw hobby’s en van de mensen om u heen. Mensen kunnen u niet opvrolijken;
 • U slaapt veel of juist weinig;
 • U voelt zich waardeloos;
 • U heeft last van schuldgevoelens en negatieve gevoelens en/of gedachten;
 • U eet minder of juist meer;
 • U voelt zich futloos en moe. U heeft weinig energie;
 • U bent snel boos of geïrriteerd;
 • U kunt zich moeilijk concentreren;
 • U piekert veel en u heeft moeite om beslissingen te nemen;
 • U heeft geen of minder zin in seks;
 • U heeft last van hartkloppingen en/of een benauwd gevoel op de borst;
 • U denkt regelmatig aan de dood of aan zelfdoding.

Dus voelt u zich niet lekker in uw vel, heeft u minder plezier en interesse in dingen die u altijd leuk vond om te doen en houdt dit al een tijdje aan? Dit kan het begin zijn van een depressie.

Sombere jonge vrouw (depressie)

Oorzaken van een depressie

Een depressie ontstaat niet zomaar. Vaak is er niet één specifieke oorzaak aan te wijzen waardoor iemand een depressie krijgt. Meestal speelt er een combinatie van factoren.

Mogelijke factoren die een rol kunnen spelen bij een depressie zijn:

 • Uw persoonlijkheid: Bent u iemand die altijd optimistisch is of bent u eerder iemand die snel bezorgd is en veel piekert? Mensen die veel piekeren, weinig zelfvertrouwen hebben, negatief denken, perfectionistisch zijn, last van faalangst hebben en/of moeite hebben om anderen om hulp te vragen, hebben een verhoogde kans op een depressie.
 • Lichamelijke oorzaken: Bepaalde medicijnen, het gebruik van alcohol en drugs en sommige ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen de kans op een depressie vergroten. Daarnaast kan een depressie ook erfelijk bepaald zijn.
 • Ingrijpende gebeurtenissen: Het verlies van een dierbare, een baan of gebeurtenissen, zoals een overval of een ongeluk, kunnen leiden tot een depressie. Ook nare ervaringen die mensen in hun jeugd hebben meegemaakt, kunnen op latere leeftijd tot uiting komen.

Behandeling van een depressie

Veel depressieve klachten herstellen vanzelf binnen drie maanden. Wanneer de klachten echter langer aanhouden, is het van belang om hulp te vragen om te voorkomen dat de depressie verergert. Als er tijdig wordt gestart met een behandeling, dan is een depressie goed te behandelen.

Als u of uw dierbare last heeft van depressieve klachten, is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat. Uw huisarts maakt op basis van de ernst van uw klachten een inschatting welke zorg het beste bij uw klachten past. Bij lichte klachten is het mogelijk dat de huisarts eventueel met ondersteuning van een Praktijkondersteuner Huisarts voor Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) uw depressie behandeld. Wanneer de huisarts inschat dat er meer zorg nodig is, dan kan hij u doorverwijzen naar de basis generalistische GGZ en bij zwaardere en complexe depressieve klachten naar de gespecialiseerde GGZ. Bij MiCare kunt u voor beiden terecht. U heeft hiervoor een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Belangrijk bij een depressie is om tijdig hulp te zoeken. Hoe langer u wacht, hoe langer de klachten aanhouden en hoe ernstiger de klachten kunnen worden.

 

Meer informatie over de behandeling van een depressie bij MiCare.

 

Labels: depressie, ggz,