Wat is ergotherapie?

We denken vaak niet meer na bij de dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, tandenpoetsen en autorijden. Het gaat allemaal op de automatische piloot. Stelt u zich eens voor dat dit opeens door lichamelijke of psychische klachten of een aandoening niet meer zo vanzelfsprekend is. De dingen die u eerder wel kon, kunt u nu niet meer of kunt u niet meer naar tevredenheid uitvoeren. Het kan zijn dat dit tijdelijk is, maar wat als deze klachten langdurig aanhouden? Hoe kunt u toch zo zelfstandig mogelijk blijven? Ergotherapie kan hierbij een uitkomst zijn, zowel bij tijdelijke klachten alsook langdurige.

Wat houdt ergotherapie in?

Ergotherapie richt zich op mensen die bij de uitvoer van dagelijkse activiteiten worden belemmerd. Eenvoudige activiteiten, zoals een blouse dichtknopen, een boterham smeren, het huishouden doen, schrijven, een hobby of sport uitvoeren of zelfs werken lukt opeens niet meer (goed) of niet meer naar eigen tevredenheid. De alledaagse handelingen zijn niet meer vanzelfsprekend.

Wanneer ergotherapie?

Ergotherapie kan bij diverse soorten aandoeningen worden ingezet. Voorbeelden hiervan zijn:

Ergotherapie is geschikt voor mensen die bepaalde activiteiten niet meer (goed) zelf kunnen of niet meer zoals gewenst of naar eigen tevredenheid kunnen uitvoeren. De klachten kunnen divers zijn. U kunt last hebben van uw hand, arm, schouder, been of rug. Zo kunt u door bijvoorbeeld veelvuldig computergebruik hand- of polsklachten hebben. Misschien loopt u moeilijker, bent u bang om te vallen of vindt u het vervelend om lang te staan of te zitten. Bij banen waarbij veel tilwerk van pas komt, kan het zijn dat u pijn in uw rug of knieën ervaart. Ook is het mogelijk dat gewoonlijke huishoudelijke taken opeens veel meer van u vragen, waardoor u helemaal op bent nadat u de kamer heeft gezogen of de boodschappen heeft gedaan. Dit zijn enkele voorbeelden van klachten waarbij ergotherapie effect kan hebben.

Wat doet de ergotherapeut?

Een ergotherapeut richt zich niet op de aandoening of de klacht, maar juist op de praktische gevolgen daarvan. Samen met u zoekt de ergotherapeut naar mogelijkheden en oplossingen, zodat u uw dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk (weer) kunt uitvoeren.

Tijdens een eerste afspraak met de ergotherapeut worden uw problemen en beperkingen die u bij dagelijkse activiteiten ervaart in kaart gebracht. Vervolgens stelt de ergotherapeut samen met u een of meerdere realistische doelen op. Wat zou u graag weer meer, vaker, langer of beter kunnen doen? En wat is er nodig om dat weer te kunnen doen? Er worden dus niet alleen doelen opgeschreven, maar er wordt ook nagegaan hoe u deze doelen gaat bereiken.

Daarnaast geeft de ergotherapeut u praktische tips en adviezen over bijvoorbeeld ergonomie (wat is een gezonde werkhouding), stressklachten (hoe kunt u het beste met stress en tijdsdruk omgaan?) of over belasting en belastbaarheid. Wat moet u bijvoorbeeld doen om een goed evenwicht te vinden tussen wat uw lichaam aan kan (belastbaarheid) en wat u wilt doen (belasting)? Naast tips en advies heeft een ergotherapeut ook praktische oplossingen en oefeningen waarmee u bepaalde vaardigheden die u niet meer of niet meer goed kunt uitvoeren, traint. Het kan zijn dat u vaardigheden opnieuw moet aanleren of dat u een vaardigheid op een andere manier moet leren doen, eventueel met tijdelijke of blijvende hulpmiddelen. Het uiteindelijke doel van de ergotherapeut is om u te helpen zo zelfstandig mogelijk (weer) te functioneren.

Vergoeding

Een ergotherapeut komt u tegen in een revalidatiecentrum, ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis alsook in zelfstandige ergotherapiepraktijken. Vaak werken ergotherapeuten nauw samen met artsen, fysiotherapeuten, psychologen en/of verpleegkundigen. In een revalidatiecentrum werken ergotherapeuten bijvoorbeeld in een team samen aan het realiseren van de doelen van een cliënt.

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeringen. Dit betekent dat u tien uur ergotherapie vanuit de basisverzekering krijgt vergoed. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Heeft u uw eigen risico niet vrijwillig verhoogd, dan bedraagt het eigen risico € 385,-. Bent u aanvullend verzekerd, dan krijgt u mogelijk meer uren ergotherapie vergoed. U betaalt geen eigen risico voor ergotherapie vanuit de aanvullende verzekering.

Hoewel een verwijzing van uw huisarts niet verplicht is, vragen sommige zorgverzekeraars hiernaar. Bekijk daarom uw zorgpolis voordat u een afspraak met een ergotherapeut maakt.

Heeft u klachten en wilt u weten of ergotherapie ook voor u geschikt is? Ook bij MiCare kunt u terecht voor ergotherapie. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze ergotherapeuten. Bel 045 – 785 14 80 of vul het contactformulier in.

Labels: ergotherapie,

Gerelateerde berichten