Whiplash
Whiplash
Een whiplash – ook wel WAD (Whiplash Associated Disorder) genoemd – kan grote impact hebben op uw dagelijks leven. Wilt u een waardegericht leven leiden, waarbij u uw werk zo goed mogelijk (weer) kunt hervatten? Wilt u zonder problemen uw woonkamer kunnen schoonmaken of uw kleding strijken? Of wat dacht u van een avondje uiteten? Met een juiste behandeling is het mogelijk om uw leven met een whiplash weer op te pakken. Wij helpen u graag hierbij.
Wat is een whiplash?
Een whiplash is geen aandoening, maar een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan doordat uw hoofd en nek een plotselinge heftige heen- en weerbeweging maken. De nek wordt hierdoor flink uitgerekt. Denk hierbij aan een aanrijding waarbij uw hoofd en nek snel en krachtig naar voren bewegen (of op zij) en vervolgens naar achteren. Uw romp blijft hierbij stil.
Hoewel een whiplash vaak voorkomt door een verkeersongeval, kunt u een whiplash ook oplopen door een bedrijfsongeval, een val van de trap thuis of een ongeluk op het sportveld.
Symptomen van een whiplash
Een whiplash is moeilijk te diagnosticeren. Bij een whiplash gaat het namelijk vaak om zenuwschade. Hierdoor is een whiplash niet op röntgenfoto’s of MRI-scans te zien. Daarnaast is het vrij normaal als u na een ongeluk last van hoofdpijn heeft. Veel mensen gaan ervan uit dat deze hoofdpijn snel voorbij zal gaan en zullen dan ook niet direct een huisarts raadplegen. Bij een whiplash kunnen klachten echter ook naderhand pas optreden of toenemen. Klachten kunnen zelfs chronisch worden. Bij chronische klachten kunt u zoveel last ervaren waardoor normaal functioneren moeilijk of niet meer mogelijk is.
De symptomen van een whiplash kunnen per persoon verschillen. Enkele kenmerkende symptomen zijn:
- Hoofd- en nekpijn
- Rugklachten
- Concentratieproblemen
- Duizeligheid en/of evenwichtsstoornissen
- Vermoeidheid
- Vergeetachtigheid
- Overgevoeligheid voor licht en geluid
- Slapeloosheid
- Angststoornissen en onzekerheid
Behandeling
MiCare Revalidatie is gespecialiseerd in de behandeling van chronische rugklachten, waaronder een whiplash. Ons behandelteam – bestaande uit een revalidatiearts, assistent revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingstherapeut, psycholoog en diëtist – onderzoekt uw pijn vanuit verschillende invalshoeken. Hierbij kijkt het behandelteam niet alleen naar de aandoening, maar vooral naar uw mentale en fysieke klachten en de gevolgen hiervan voor uw werk, uw dagelijkse activiteiten, uw hobby, sport en/of sociale contacten.
Een whiplash vraagt om een veelzijdige aanpak door specialisten van meerdere disciplines. Om te zorgen voor een optimaal resultaat, werken onze behandelaren dan ook nauw met elkaar samen. Wij beseffen dat klachten bij een whiplash per persoon kunnen verschillen. Daarom hebben wij een programma dat specifiek op uw situatie en klachten is afgestemd. Dit programma draagt bij aan de vermindering van uw fysieke en/of mentale klachten alsook aan een verbeterde beweeglijkheid, een juiste en pijnloze houding, ontspanning van de nek- en schouderspieren en aan eventueel onbegrip vanuit de omgeving. Door middel van verschillende oefeningen en tips en advies worden beperkingen van het bewegingsapparaat en praktische problemen bij de uitvoer van dagelijkse activiteiten aangepakt. Daarnaast begeleidt een psycholoog u bij het verwerken van psychische klachten en bij de acceptatie van een mogelijke blijvende beperking.
Geen wachtlijsten
Heeft u een auto-ongeluk gehad of een ander soort ongeval waarbij uw hoofd en nek een heftige heen- en weerbeweging hebben gemaakt, en ervaart u klachten? Blijf hiermee niet doorlopen. Hoe langer u wacht, hoe erger klachten kunnen worden. Om te voorkomen dat uw klachten toenemen, hanteren wij bij MiCare Revalidatie geen wachtlijst. Bij ons bent u DIRECT aan de beurt. Wij willen dat u snel die activiteiten weer kunt doen die u altijd graag heeft gedaan.
Aanmelden
Voorkom verdere klachten en meld u vandaag nog aan voor een gratis pre-intake.
Aanmeldformulier gratis pre-intake